GODINU DANA OD CUNETOVE SMRTI: Sećanje na blistavu karijeru jednog od NAJVEĆIH pevača sa ovih prostora! Legende nikad ne umiru!
Foto: Fonet

NIKAD ZABORAVLJEN

GODINU DANA OD CUNETOVE SMRTI: Sećanje na blistavu karijeru jednog od NAJVEĆIH pevača sa ovih prostora! Legende nikad ne umiru!

Stars -

Pre tačno godinu dana preminuo je Predrag Cune Gojković, jedan od najvećih i najznačajnih pevača sa ovih prostora čija je karijera trajala skoro sedam decenija.

Svoju blistavu karijeru počeo je neposredno posle Drugog svetskog rata u horu "Đoka Pavlović", a već 1948. godine stigao je u Radio Beograd, za koji je snimio preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike.

foto: Dragana Udovičić

Po osnivanju PGP krajem pedesetih godina bio je među prvima koji su snimili singlove i preko noći osvojili tržište Jugoslavije. Sve vreme bavljenja muzikom bio je u samom vrhu estrade po broju hitova, koncerata koje je održao širom zemaljske kugle, kao i po milionskim tiražima ploča koje je objavio. U svom poslednjem intervjuu Cune je, iako teško bolestan nakon preživljenog moždanog udara, govorio o svojim kolegama, posebno o mlađoj generaciji umetnika. "Imamo odlične pevače od sedam do 77 godina, ali mi je žao što postoje samo dva stila pevanja - Cecin i Šabanov. Niko se ne bavi svojim stilom, niko ne obnavlja narodnu muziku, svi jure hitove kako bi zaradili novac ili stekli prestiž. Ali rodiće se novi Cune, sigurno", optimističan je bio Gojković.

Cune je preminuo 21. jula 2017. posle duge i teške bolesti. Sahranjen je pet dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored Velimira Bate Živojinovića, njegovog prijatelja iz detinjstva.

Kolege pokojnog velikana kažu da će im Cune ostati u večnom sećanju.

"Cune je bio jedan od najboljih vokala i legenda, divan čovek. Nekoliko puta je pohvalio moju interpretaciju iz srca i meni su njegovi komplimenti uvek značili. Nažalost, jedan po jedan velikan narodne muzike odlazi, a nama ostaju uspomene i divne pesme koje su za života otpevali", rekao je Šaban Šaulić, dok nam je Lepa Lukić sa žaljenjem kazala da neće moći da dođe na godišnji pomen.

"Mnogo mi je žao Cuneta. Toliko smo on, Tozovac i ja proputovali zajedno, radili, družili se. Uvek su birali nas troje i pokojnu Usniju Redžepovu. To je naša legenda koja je ostavila mnogo lepih pesama. On nikada neće umreti u našim srcima", izjavila je pevačica.

Miroslav Ilić, koji je sa Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem često nastupao, takođe je imao samo reči hvale za pokojnog kolegu.

"Cunetu svi mi dugujemo mnogo za sve lepo što je uradio za naš zanat. On je bio sjajan interpretator, izuzetno muzikalan i po tome ću ga uvek pamtiti", rekao je folker.

Lična karta

Predrag Cune Gojković

  • Rođen: 6. novembar 1932.
  • Mesto: Brzan kod Batočine
  • Umro: 21. jul 2017.
  • Brak: Bio je oženjen Leposavom Gojković od 1962.
  • Deca: Nataša (54) i Katarina (51)
  • Hitovi: "Kafu mi, draga, ispeci", "Momak veseljak", "Janičar", "Sonja", "Dunave, moje more", "Zapevajte pesme stare", "Stani, stani, Ibar vodo".

Istorijat karijere

1961. Objavio prvi singl "Kad zasvira harmonika" 1962. Objavio singl "Kafu mi, draga, ispeci", koji je prodat u tiražu od 100.000 primeraka 1971. Pobeđuje Mileta Bogdanovića u pevačkom dvoboju koji je trajao 15 sati 1985. Dobija nagradu za najboljeg naturščika za ulogu u filmu "Jagode u grlu" 2001. Objavljuje svoj poslednji CD za "Grand produkciju" 2015. Dobija dve nagrade za životno delo i tada zvanično saopštava da više nikada neće pevati

(Kurir, I. Ercegovčević/ Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track