Ovde je reč o ženi koji i u midi suknji od tvida izgleda senzualno. Nosi je s ljupkošcu gimnazijalke iz naše bolje prošlosti, ali sa stavom fashion ikone. Isto sam pomislila i kada smo se prvi put srele. Uhvatile smo se za isti par Zarinih maslinasto zelenih "cigaret" pantalona. Ona je tada bila model u Singapuru i te večeri je izgledala kao da je to njen najuzbudljiviji fashion trenutak.

Koliko je moda važna?

Moda je mnogo važnija nego što mislimo. Pogledajte samo kako su stvari tekle kroz istoriju. Coco Chanel pravi je primer za to. Ona je bila više od „pronalazača“ savršenog kostima. Srušila je granice i stvorila moćnu ženu na jedan sasvim nov način. Za mene je odevanje nešto veoma intimno. Ono je u vezi sa duhovnim rastom i menja se sa godinama. U tom procesu  čovek počinje bolje da razume sebe i ima više samopouzdanja. Takođe prestaješ da se oblačiš u skladu sa onim što drugi misle o tebi i to ti daje slobodu.

Koja je tvoja estetika?

Volim da kombinujem kontraste. Da u isto vreme izgledam prirodno i „arhitektonski“,  budem ženstvena, ali sa notom neočekivanog.

Koji komadi su dobra investicija?

Klasična Chanel tašna na preklop nikada ne izlazi iz mode ili legendarna Birkin torba. Obe su kvalitetne i čvrste i mogu se nositi godinama. 

Postoji li nešto o čemu čak i ti maštaš?

Što sam starija, to mi više prija povučenost, tako da sam nedavno sanjala o kući usred šume. Znam da je to jedna skroz romantična ideja, lepa na fotografiji, ali ne toliko i u stvarnosti. Videćemo. Ipak ne prestajem da razmišljam o tome.

Koji odevni predmet je za tebe: fashion no, no? 

Radnički kombinezoni. Razumem njihovu praktičnost i ljude koji ih oblače dok rade na poljima ili u fabrikama, ali mimo toga niko ne bi trebalo da ih nosi.

Dobar stajling je…

Sve zavisi od toga kako si građen(a). Trebalo bi da si svesna kakvo ti je telo, boja kože i kose, kako bi napravila pravi izbor. Kada to znaš, sve drugo je lako. Moj svakodnevni stajling je crni skinny jeans sa visokim strukom, bela lanena košulja koja se veže napred i Roger Vivier ravne cipele. Cilj mi je da se osećam komotno i da sam u isto vreme elegantna. Ako žurim na neki sastanak, staviću dijamantske minđuše na šrafić, neku od mojih Arme De L'amour narukvica, crveni ruž i mogu da krenem.

Čijem stilu se diviš?

Obožavam stil Marion Cotillard. Ona je uvek tako šik. Možda je to delom zato što je Francuskinja, ali baš ima besprekoran ukus.

Da li uhvatiš sebe kako želiš da poseduješ sve što nam dizajneri serviraju gotovo svakog meseca?

Ovih dana baš i nisam mnogo zainteresovana. Imam osećaj da sam pretrpana raznim stvarima, informacijama i slikama zahvaljujući društvenim mrežama. Povrh svega,  mnogo toga mi se ne čini autentičnim. Suludo je pratiti ceo taj modni kalendar. Od njega nema koristi ni za kreatore, ni za klijente. I ja, kao dizajner, imam potrebu da usporim. Obično sam pravila 4-5 kolekcija godišnje, a sada maksimalno dve. Jedino što me ovih dana uzbuđuje jeste odeća za za bebe. 

Šta bi još volela da uradiš u modnom svetu? 

Volim da sarađujem sa umetnicima iz različitih oblasti. Razmena energije i znanja uvek je dragocena. Toliko mnogo naučiš tokom rada. To razmišljanje o stvaranju dragocenije je od konačnog proizvoda. Moj partner iz snova za tako nešto bio bi Haider Ackerman ili reditelj Paolo Sorrentino. Bilo bi tako zabavno praviti kostime za neki od njegovih filmova.

Tekst: Ana Ostojić