ŠOJGU IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Evo koga i šta želi da vidi kad dođe u Beograd
Foto: Nebojša Mandić, Printscreen YouTube

ŠOJGU IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Evo koga i šta želi da vidi kad dođe u Beograd

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetiće Beograd povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja prestonice u Drugom svetskom ratu 20. oktobra.

On će se tokom svog boravka u Srbiji sresti s predsednikom Aleksandrom Vučićem, posetiće Hram Svetog Save, gde će razgovarati s patrijarhom Irinejom, a prisustvovaće i vojnoj manifestaciji "Sloboda 2017" na aerodromu u Batajnici, pišu Večernje novosti.

foto: Youtube printscreen

Prema informacijama lista, predviđeno je da visoki gost iz Moskve obiđe i Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence i odati počast nastradalim crvenoarmejcima i borcima Narodno-oslobodilačke borbe.

Šojgu će u Batajnici prisustvovati i prvom predstavljanju šest ruskih "migova" kojima je dopunjena srpska vazduhoplovna flota, kao i savremene opreme vojnika po konceptu "1.500", a zajedno sa svojim domaćinima i mnogobrojnom publikom uživaće u nastupu čuvene ruske akro-grupe "Striži", koja je u utorak doputovala u Beograd.

Pored protokolarnog, ova poseta imaće i veliki politički značaj, jer će Šojgu s Vučićem razgovarati, između ostalog, i o produbljivanju vojne i ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom. Na dnevnom redu će svakako biti i pregovori o nastavku isporuke ruskog naoružanja Srbiji, što obuhvata već dogovorenu nabavku 30 tenkova T72 i 30 oklopnih vozila.

- Sama poseta ruskog ministra odbrane ima ogromnu težinu - kaže, za Novosti, politički analitičar Dragomir Anđelković. "Šojgu je konkretan čovek i spektar tema neće biti širok, ali ono o čemu se dogovori biće sigurno realizovano", kaže analitičar.

Lavrov stiže u februaru

foto: Zorana Jevtić

Čepurin je u utorak sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem razgovarao o pripremama za obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije. Tim povodom u Beograd će, u februaru sledeće godine doći i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

(Kurir.rs/Večernje novosti/V. Mijatović - R. Dragović)

Foto: Nebojša Mandić/Youtube printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track