SPILBERG IZGUBIO BITKU PROTIV NETFLIKSA: Striming servis i dalje u konkurenciji za Oskare
Stiven Spilberg bez uspeha, Foto: Espreso.co.rs / Profimedia

epilog

SPILBERG IZGUBIO BITKU PROTIV NETFLIKSA: Striming servis i dalje u konkurenciji za Oskare

Da bi film ušao u "trku", neophodno je da se tek nedelju dana emituje u nekom bioskopu u Los Anđelesu, što je uslov koji su i ranije ispunjavali filmovi poput "Rome"

Objavljeno:

Čuveni reditelj Stiven Spilberg, koji je tokom prethodnih meseci predvodio kampanju za izbacivanje filmova sa striming servisa iz konkurencije za Oskara, nije uspeo u svojoj nameri.

Akademija je potvrdila da neće uvoditi nikakva nova pravila koja ograničavaju Netfliks, niti bilo koji drugi servis, da konkuriše sa svojim filmovima za najprestižniju američku filmsku nagradu.

Nakon što je film "Roma" Alfonsa Kuarona osvojio tri Oskara, mnogi filmski profesionalci su potegli pitanje filmova namenjenih isključivo za distribuciju preko striming servisa, navodeći da su oni pretnja za budućnost bioskopa.

Među najglasnijima je bio Stiven Spilberg, koji je izjavio da bi takvi filmovi trebalo da se takmiče za Emi nagrade, koje se dodeljuju najuspešnijim televizijskim ostvarenjima.

Prethodne noći Akademija je izglasala da zadržava pravilo koje ostavlja filmove sa striming servisa u konkurenciji za Oskara. Prema tom pravilu, da bi film ušao u "trku", neophodno je da se tek nedelju dana emituje u nekom bioskopu u Los Anđelesu, što je uslov koji su i ranije ispunjavali filmovi poput "Rome".

Predsednik Akademije Džon Bejli je izjavio: "Podržavamo bioskopsko iskustvo kao sastavni deo umetnosti pokretnih slika. To je bilo vrlo značajno stanovište u našim diskusijama. Prema našim pravilima neophodna je bioskopska projekcija, što omogućava velikom broju filmova da uđe u naše razmatranje. Planiramo da i u budućnosti razmatramo značajne promene u filmskoj industriji i nastavimo diskusije s našim članovima o ovim pitanjima".

U narednom periodu, među glavnim kandidatima za Oskara, koji dolaze iz sveta striming produkcije i distribucije, nalazi se "The Irishman" - gansterski film koji je režirao Martin Skorseze, sa Robertom De Nirom u glavnoj ulozi.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs / NME)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.