I DAN DANAS SU JAKO POVEZANE

SIJAMSKE BLIZNAKINJE IMALE SU MALO ŠANSI ZA PREŽIVE, RAZVOJILI SU IH OPERACIJOM: Danas OVAKO žive! (VIDEO)

Britanke Eman i Sančia Movat rođene su kao sijamske blizanakinje, pa su sa samo tri meseca prošle operaciju razdvajanja. Iako su različite, kažu da stalno vole da budu jedna pored druge

Zanimljivosti
14:04h Autor:
SIJAMSKE BLIZNAKINJE IMALE SU MALO ŠANSI ZA PREŽIVE, RAZVOJILI SU IH OPERACIJOM: Danas OVAKO žive! (VIDEO)
Foto: PrintscreenJutjub/ITV News

Iako je prošlo 20 godina od njihovog rođenja, one su i dalje veoma povezane, štaviše, još uvek spavaju kao da su spojene.

Po njhivom rođenju, operacija razdvajanja u dečjoj bolnici u Birmingemu trajala je 16 sati. Takav zahvat nikada ranije nije izveden nigde u svetu, a vodio ga je neurohirurg Toni Hoklei.

Uprkos činjenici da su imale samo pet do 25 posto šanse da prežive i rizik od paralize, njihovi roditelji su se odlučili na operaciju.

Sijamske bliznakinje
foto: PrintscreenJutjub/ITV News

Sestre su se složile da je razdvajanje bila dobra odluka jer im je to omogućilo da vode individualne živote. Ipak, one otkril da su i dalje vrlo bliske.

Trenutno su na drugoj godini studija i imaju još jednu sestru.

- Ponekad spavamo u istom položaju kao kad smo bile povezane - dodala je Eman.

Obe imaju deformitet spina bifidu, odnosno rascep kičmenog stuba i slabu stranu tela zbog čega imaju bolove u leđima i probleme s hodanjem.

Imaju jednu nogu kraću od druge, a Eman ponekad koristi invalidska kolica ili štaku za hodanje.

Uprkos, zdravstvenim problemima, kažu da su napredovale daleko iznad očekivanja lekara. Samo čudo je što su uopše prohodale, piše Mirror.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs