ČEKA NAS NAJCRNJA NOĆNA MORA: Poznati vojni ekspert šokirao Britance prognozom IMAMO MUNICIJE ZA 2 DANA RATA SA RUSIJOM
Foto: AP, EPA/GEORGI LICOVSKI, EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA, Shutterstock

tajms piše

ČEKA NAS NAJCRNJA NOĆNA MORA: Poznati vojni ekspert šokirao Britance prognozom IMAMO MUNICIJE ZA 2 DANA RATA SA RUSIJOM

Planeta -

Oružane snage Velike Britanije čeka noćna mora u slučaju vojnog sukoba sa Rusijom, piše poznati stručnjak za evropsku i transatlantsku bezbednost Edvard Lukas u autorskom tekstu za londonski Tajms.

Lukas upozorava da Velika Britanija jednostavno nema dovoljno municije za duži sukob sa Rusima.

- Detalji su visoko poverljivi, mada verovatno za Ruse nisu. Ali ukupna slika je mračna i jasna. Velika Britanija nema dovoljno opreme da ispuni svoj glavni vojni zadatak. Ben Hodžis, general u penziji koji je komandovao američkim snagama u Evropi, rekao je prošle nedelje poslanicima da je britanska vojska potrošila važan deo municije za oko osam dana tokom prošlogodišnje vojne vežbe. Na konferenciji o kopnenom ratovanju rečeno je i da ćemo pri uobičajenoj ruskoj brzini vatre ostati bez municije, a artiljerijskih granata imaćemo za samo dva dana - napisao je Lukas.

Britanija prema njegovim rečima u slučaju sukoba sa Rusijom može da se nada samo američkoj pomoći.

- Kad nam nestane konvencionalne municije između nas i poraza će stati samo pojačani Amerikanci ili nuklearno oružje - navodi Lukas.

Rusija, tenk, vojska, ruska vojska, ruski tenk
foto: AP

Moskva prema njegovim rečima takođe odlično zna da su "decenije samozadovoljstva i smanjenja troškova" doveli do toga da su britanske oružane snage loše opremljene.

Lukas je podsetio da je poslednji put Velika Britanija izvela veliku oklopnu vežbu pre više od 20 godina i to u Omanu 2001. godine.

- Problemi koji su tada identifikovani sa pouzdanošću opreme i dostupnošću rezervnih delova i goriva odnosno drugih materijala od tada su se samo pogoršali - zaključio je Lukas.

Prošle nedelje bivši načelnik britanskog generalštaba general Ričard Denat takođe je rekao da je vojska u užasnom stanju: nema dovoljno borbenih vozila, artiljerije, PVO opreme i drugih vrsta naoružanja.

London međutim i dalje nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini snabdevajući je protivtenkovskim bacačima granata, oklopnim vozilima, protivvazdušnim sistemima, artiljerijom velikog dometa, raketama zemlja-brod i bespilotnim letelicama.

Britanske vlasti su istovremeno izdvojile milijardu i po dolara za podršku režimu u Kijevu.

Moskva je sa svoje strane više puta govorila da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob u Ukrajini, a transport oružja postaje legitimna meta ruskih trupa.

(Kurir.rs/Informer/Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track