SVINJOKOLJ JE ISPLATIVIJI OD KUPOVINE MESA: Ali u Srbiji postoji JEDAN VELIKI PROBLEM
Svinje, Foto: EPA/Markus Heine

šta će biti?

SVINJOKOLJ JE ISPLATIVIJI OD KUPOVINE MESA: Ali u Srbiji postoji JEDAN VELIKI PROBLEM

Druga polovina novembra je tradicionalno vreme za svinjokolj u Srbiji

Objavljeno:

Za samo po jedan kilogram svinjskog buta, karea, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti u trgovinama i mesarama potrebno je izdvojiti 9.600 dinara. Obezbeđivanje mesne zimnice svinjokoljem ponovo se pokazuje isplativije, ali na početku sezone posečenja u Srbiji problem je nedostatak svinja.

Druga polovina novembra je tradicionalno vreme za svinjokolj u Srbiji, a tovljenici su sada skuplji nego što su bili pre godinu dana, kada im se cena kretala od 180 do 250 dinara za kilogram žive vage.

Sada je na stočnim pijacama Srbije cena svinja težine preko 180 kilograma od 260 do 280 dinara, dok se svinje u klasi “bekon”, koje su manje telesne mase, prodaju od 280 do 300 dinara za kilogram žive vage. Iako su tovljenici poskupeli, po izveštajima sa stočnih pijaca tražnja je sasvim solidna ali, kako priča doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, postoji drugi problem.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

- Tradicionalni svinjokolj, na žalost, dočekujemo gotovo praznih obora. To su posebno odnosi na nedostatak svinja u klasi “bekon”, jer je prethodno došlo do rasprodaje priplodnih krmača zbog niske otkupne cene i neisplativosti gajenja usled poskupljenja stočne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje. Broj svinja je svake godine u Srbiji minimum dva do tri procenta manji. Dok se pre 30 godina govorilo o pet miliona tovljenika, sada je taj broj duplo manji. Farme se gase gotovo svakodnevno, a kako pokazuju neke nezvanične procene, njihov broj je pao za oko 30 odsto – kaže Vujić.

S obzirom na cene svinjskog mesa u trgovinama, stručnjaci kažu da je svinjokolj i ove godine isplativa investicija

Kako objašnjava, od jednog tovljenika težine 150 kilograma, ako je reč o beloj svinji plemenite rase koja ima 60 mesnih jedinica, domaćinstvo može dobiti 70-80 kilograma mesa, dok je ostatak, kada se izbace iznutrice, slanina i mast. To je, kako smatra, apsolutno isplativa investicija u ovom trenutku, u odnosu na kupovinu mesa i suvomesnatih svinjskih proizvoda u trgovinama ili mesarama.

- Jer cena slanine je već preko 2.200 dinara za kilogram, čvarci su 1.500-1.600 dinara kilogram, kilogram masti je preko 300 dinara. Čak i ako se prodaju po akcijskim cenama, svinjski but nije jeftiniji od 650, a kare bez kostiju od 900 dinara kilogram. Za kilogram pečenice je potrebno izdvojiti minimum 950, dok cena pršute ide preko 3.300 dinara kilogram – navodi naš sagovornik.

Ilustracije radi, svinjsko meso i suvomesnati proizvodi su uoči prošlogodišnjeg svinjokolja biti znatno jeftiniji – but je koštao 580, kare 650, pečenica 650, pršuta 2.500, slanina 1.800, čvarci 900, a mast 240 dinara kilogram.

- Tako da nije reč samo o tradicionalnom obezbeđivanju mesne zimnice, jer ako se poredi cena svinja sa cenama mesa i suvomesnatih prerađevina u trgovinama, za čiji kvalitet nisam siguran da bilo ko može da garantuje, ko god ima uslove kupiće bar jednog tovljenika i izvesno tako uštedeti – zaključuje dr Vujić.

Po sadašnjim cenama, ako bi u mesarama i trgovinama kupili samo po jedan kilogram svakog od navedenih artikala koji se dobija posle svinjokolja, trošak bi iznosio 9.600 dinara. Tovljenik od 150 kilograma se u ovom slučaju pazari za 45.000 dinara.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.